GASTRIK ULSER

Gastrik Ulser

Tahukah anda apa itu Gastrik Ulser?

Untuk kali ini kita berkongsi informasi mengenai Penyakit Gastrik Ulser yang mungkin jarang untuk kita ambil tahu atau tidak pernah dengar tentang ini.

Ulser peptik, ulser perut atau ULSER GASTRIK , juga dikenali sebagai peptic ulser disease), merupakan rekahan yang ketara di dalam mukosa perut yang di akibatkan oleh kesan-kesan kaustik oleh asid dan pepsin di dalam lumen. Dan Secara histologi,  ulser peptik dikenali pasti sebagai nekrosis pada mukosa yang menyebabkan lesi yang berukuran 0.5 cm (1/5 inci) ke atas. Ia merupakan ulser yang paling umum bagi kawasan salur gastrousus yang biasanya bersifat asid dan oleh itu amat menyakitkan.  Helicobacter pylori adalah salah satu punca utama ulser peptik.  Ulser juga boleh disebabkan oleh diparahkan oleh ubat-ubatan seperti aspirin, ibuprofen, dan lain-lain NSAID

Ulser peptik timbul duodenum, iaitu bahagian pertama usus kecil, sejurus selepas perut, empat kali ganda berbanding perut itu sendiri.  Sekitar 4% ulser gastrik disebabkan oleh tumor malignan (berbahaya), maka diperlukannya biopsi berbilang kali untuk menidakkan barah. Ulser duodenum biasanya benigna (tidak berbahaya).

Malah terdapat pelbagai jenis Ulser seperti yang kita boleh lihat senarai di bawah:

Jenis 1:

Ulser di sepanjang tubuh perut, paling lazim di sepanjang lengkung kecil di incisura angularis di sepanjang locus minoris resistantiae. Tiada kaitan denganr embesan asid berlebihan.

Jenis 2:

Ulser di dalam badan serentak dengan ulser duodenum. Berkaitan dengan rembesan asid berlebihan.

Jenis 3:

Di dalam salur pilorik di dalam 3 cm pilorus. Berkaitan dengan rembesan asid berlebihan.

Jenis 4:

Ulser gastroesofagus proksimal.

Jenis 5:

Boleh berlaku di seluruh perut. Berkaitan dengan penggunaan NSAID (seperti aspirin) yang berlarutan.

 

LANGKAH-LANGKAH YANG BOLEH MENGURANGKAN GASTRIK ULSER:

1.Makan dengan lebih kerap. Ambil makanan ringan antara makan utama. Ini untuk mengelakkan perut daripada kosong.

Ambil lebih rehat.

2. Elakkan daripada melakukan perkara-perkara yang boleh mempengaruhi terjadinya atau memburukkan lagi ulser seperti perkara di atas.

3.Tambahkan pengambilan makanan yang mengandungi sulfur seperti bawang putih, kobis, brocolli. Sulfur dapat membentuk glutathione yang melindungi lapisan perut.

4.Ambil vitamin C 100mg untuk mengurangkan kandungan nitrosamines yang boleh menyebabkan kaser perut.

5.Tambahkan zat galian Zink di dalam menu pemakanan untuk proses penyembuhan.

6.Pengambilan probiotik (bakteria baik) hendaklah diamalkan.

 

Begitulah serba sedikit tentang Gastrik Ulser yang boleh kita ketahui,mungkin ada di antara kita sedang tercari-cari rawatan dan penawar alternatif bagi merawat Gastrik Ulser,dan kita harus berhati-hati dalam mencari perawatan alternatif,namun sebagai ikhtiar yang lebih selamat dan di yakini,kita boleh menggunakan bahan-bahan bersumberkan makanan sunnah.

 

Tahukah anda bahawa makanan sunnah amat tinggi nilai khasiatnya,ia terdiri daripada :

  1. Air Zam-Zam

2. Buah Kurma

3. Buah Tin

4. Buah Zaitun

5. Habatussauda(Biji Hitam)

6. Madu Lebah

7. Buah Delima

8. Susu Kambing

9. Safron(Za’faron)

 

Jika anda mengkaji kehebatan dan khasiat Antara makanan sunnah yang di sebutkan di atas begitu tinggi nilainya terhadap keperluan tubuh badan kita dan kesihatan,Makanan Sunnah adalah makanan  Terbaik Dan Berkualiti Khususnya bagi Umat Islam,Sehingga Ke Hari Ini Ramai yang mengamalkan makanan sunnah,namun masih ada yang masih belum mengetahui Kehebatan Dan Khasiat Yang Terkandung Pada Setiap Makanan Sunnah itu.

Makanan Sunnah Ada di sebut di dalam Al Quran dan menjadi kegemaran serta Amalan Nabi mempunyai manfaat dan khasiatnya,Tumbuh-tumbuhan  yang di sebut dalam FirmanNya tidak kita nafikan  kelebihan yang terkandung di dalam makanan sunnah tersebut.

Dan bercakap tentang makanan sunnah, terdapat satu produk keluaran Qaseh Gold iaitu Produk Qaseh Kekanda & Qaseh Adinda di buat dari sumber makanan sunnah. Mari Kita Lihat Kelebihan Produk Qaseh Kekanda & Qaseh Adinda:

QASEH KEKANDA

1.Membantu menambah tenaga

2.menstabilkan Emosi

3.membantu meningkatkan Libido

4.membantu mangatai masalah tekanan darah ti ggi

5.membantu melegakan Gout,GASTRIK,resdung,sembelit dan migrain

6.tidur yang berkualiti

 

QASEH DINDA

1.Tenaga Dan Kestabilan Emosi

2.Kestabilan Hormon & mengatur kembali kitaran haid

3.Sukar Hamil,prakehamilan,penjagaan kehamilan,pasca kehamilan.

4.menyokong penyususan susu ibu

5.membantu melegakan Gout,GASTRIK,resdung,sembelit dan migrain

6.tidur yang berkualiti

 

DAPATKAN  MAKLUMAT LANJUT TENTANG PRODUK QASEH GOLD DI SINI

error: Content is protected !!